Anul 2010 a fost un an zguduitor. S-au inregistrat cutremure, eruptii vulcanice, furtuni tropicale, secete, inundatii si alunecari de teren. In urma acestora au ramas boli, oameni fara case, morti si durere.
CUTREMURE
Cutremurul devastator cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter a luat viata a 230 000 de haitieni si a lasat 800 000 de oameni fara casa, in data de 12 ianuarie 2010, conform agerpres. Aproximativ 3 milioane de oameni – o treime din populatia din Haiti – au fost afectati de cutremur. Numarul de victime dupa cutremurul din Chile este incomparabil mai mic decat in Haiti, din cauza naturii faliilor ÅŸi epicentrului, a respectarii normelor antiseismice si a nivelului de pregatire a populatiei, desi cutremurul a fost mult mai puternic. Cu o magnitudine de 8,8 grade, acest seism din 12 februarie, unul dintre cele mai puternice din ultimul secol, a avut o forta de mai multe sute de ori mai mare decat a cutremurului din 12 ianuarie din Haiti. Cutremurul s-a soldat cu 214 morti si 15 disparuti si a afectat doua milioane de persoane (sursa mediafax).
O luna mai tarziu, cel mai violent seism produs in China in ultimii 30 de ani cu magnitudinea de 7,1 grade pe scara Richter, a provocat moartea a 2.183 de oameni si la disparitia a 84. Acesta este cel mai grav seism produs in China dupa cel din Tangshan, din apropiere de Beijing, din 1976, care a provocat moartea a 242.000 de persoane (sursa agerpres).
FURTUNI TROPICALE
Ciclonul Tomas din 16 martie, insotit de vanturi cu viteza de 175km/h, din insulele Fidji a lasat 10 000 de oameni fara locuinta si a ucis un om (sursa evenimentul zilei). La doar doua luni diferenta, furtuna tropicala Agatha, a lasat in urma sa aproape 300 de morti si disparuti in America Centrala, marea majoritate in Guatemala. Furtuna tropicala Agatha a lovit America Centrala, aducand ploi torentiale si facand o gaura adanca de 60 de metri intr-un cartier din Guatemala City care a ainghitit o cladire cu trei etaje (sursa hotnews.ro). Uraganul Karl a lasat in urma lui, in luna septembrie, peste 22 de morti si 500.000 de sinistrati in statul Mexic.(sursa Agerpres)
SECETA
Pe langa inundatii si frutuni tropicale, oamenii au fost loviti si de o seceta crunta in China, in luna martie, cand 20 de milioane de persoane nu au avut acces la apa potabila, in sud- vestul tarii (sursa agerpres). In Cipru, in luna august s-au inregistrat temperaturi record; 46 de grade Celsius, astfel temperaturile au fost la peste 5 grade limita normala a acestui an.
ALUNECARI DE TEREN
Un teren din Niteroi, in apropiere de Rio de Janeiro, a cedat pe 700 de metri in data de 8 aprilie cand 200 de persoane au ramas sub daramaturi si 50 de case au fost inghitite de teren. Mai mult decat atat, au fost confirmate 153 de cazuri de deces.(sursa unimedia)
EXPLOZII
In urma exploziilor care s-au produs pe 12 mai, 60 de persoane si-au pierdut viata, timp in care 30 de mineri au ramas in subteran, in Rusia. Cel putin 64 de persoane au fost blocate luni, 21 iunie, intr-o mina de carbune din centrul Chinei dupa o explozie, iar cel putin 46 au murit.(sursa agerpres)
Un avion la bordul caruia se aflau 150 de oameni s-a prabusit in Pakistan, intr-o zona deluroasa din apropierea Islambadului pe 28 iulie. Se pare ca din cumplitul accident nu a scapat nimeni.(sursa Reuters)
INUNDATII
Inundatiile au doborat si sudul Chinei in luna iulie, iar in urma lor au lasat case daramate, 50 de morti si 15 disparuti. Aproape 42.000 case s-au prabusit, 121.000 au fost afectate si toate pagubele se ridica la 1, 3 miliarde dolari.(sursa agerpres)
Apele raului Prut au iesit din matca si au afectat 85 de localitati din Republica Moldova, in luna iulie. 3.000 de persoane au fost evacuate, iar doua au murit inecate. In China, 123 de persoane au murit si peste 70.000 au fost evacuate dupa ce in perioada 15-19 iulie au avut loc inundatii si alunecari de teren. Dup ace au trecut de atentatele cu bomba, pakistanezii s-au confruntat cu inundatiile in urma carora au murit peste 900 de persoane. Oficialii spun ca in urma inundatiilor de la sfarsitul lui iulie, inceptul lui august din nord-vestul Pakistanului au murit 1.100 de persoane.
In luna noiembrie o alta inundatie e lovit Thailanda in urma careia au murit 181 de persoane si pagube inseminate s-au produs in 51 de provincii ale tarii din cele 76.(sursa agerpres)
INCENDII
In Rusia, 250 de focare de incendiu au acoperit 121 de mii de hectare, in luna august a acestui an si s-au inregistrat numeroase pagube naturale. Rusiei s-a alaturat si Portugalia care a fost incediata pe o sprafata de 13.000 de hectare de vegetatie din rezervatiile naturale.(sursa agerpres)
Vulcanul indonezian Merapi a erupt vineri, 5 noiembrie si a provocat moartea a 100 de persoane, iar zona din jurul vulcanului a fost acoperita complet cu cenusa. Bilantul final al mortilor se ridica la 240 persoane. (sursa agerpres).
La mijlocul lunii noiembrie in Shanghai a avut loc un incediu. Un turn din Shanghai care era supus unor lucrari de renovare a luat foc, iar cinci persoane au murit si aletele 90 au fost ranite.
Tot pe la mijlocul lunii noiembrie un imobil din India construit fara autozatie s-a prabusit peste mii de locuitori. Cel putin 65 de persoane au murit, 105 sunt ranite, iar altele 35 sunt date disparate.(sursa agerpres)
Un incendiu a nimicit parcul national de pe muntele Carmel la inceputul lunii decembrie. Dezastrul a lasat in urma peste 42 de persoane moarte, iar flacarile au fost stinse dupa 72 de ore.
BOLI
Peste 1100 de persoane au murit in Nigeria si Camerun dupa ce epidemia de holera a cuprins toata tara. Numarul total al cazurilor se ridica la 13.000 de oameni infectati cu holera. (Mediafax).
Ana Ioana Catanoiu
Delia Raluca Moisa
Niciun comentariu