Anul 2009 nu a fost unul istoric in ceea ce priveste dezastrele provocate de Mama Natura. Ultimul raport in acest sens, facut public de Organizatia Natiunilor Unite (ONU) confirma faptul ca populatia Terrei a suferit cel mai putin in acest an fata de ultimele decenii. Conform ONU, in 2009 s-au inregistrat doar 245 de dezastre naturale la nivel global, in pofida faptului ca seceta, inundatiile, cutremurele si inundatiile continua sa domine printre motivele principale ale deceselor.
Numarul mortilor in urma cataclismelor naturale pentru acest an a ajuns la 8900, pagubele materiale cumulind suma de 15 miliarde de dolari. Raportul Natiunilor Unite mai aduce in discutie faptul ca 48 de milioane de asiatici, din totalul de 58 de milioane de persoane afectate de dezastrele naturale din acest an, au fost expusi la furtuni si inundatii.
Cutremur de 8.3 grade pe scara Richter din Tonga
La inceputul lunii octombrie a acestui an s-a inregistrat cel mai grav dezastru natural. Un cutremur de 8.3 grade pe scara Richter si un tsunami au zguduit regiunea Asia-Pacific, mai exact Samoa Americana si Tonga. Numarul deceselor inregistrate sar de 150, in prima faza, iar replicile care au urmat zilei de miercuri, 29 septembrie, au urcat numarul deceselor la aproximativ 770, conform autoritatilor din Indonezia. O saptamina mai tirziu, un nou val de seisme cu magnitudinile de 7.8, 7.7 si, respective, 7 grade pe scara Richter s-au produs in Vanuatu, in Pacificul de Sud, conform Institutul American de Geofizica si Centrul de Alerta de Tsunami in Pacific. Tarile si arhipelagurile afectate de valul de cutremure de anul acesta se afla pe “Centura de Foc†a Pacificului, la intersectia mai multor placi tectonice, motiv pentru care se confrunta regulat cu seisme de mare magnitudine.
Taifunul Ketsana in Filipine
Taifunul Ketsana a lovit puternic anul acesta zona Arhipelagului Filipine ucigind 246 de oameni Filipine si alti 100 in regiunile invecinate. Taifunul si-a urmat apoi cursul spre Vietnam si Cambogia, unde bilantul victimelor s-a soldat la 85 de decese, orasul Hoi An fiind complet inundat. Sute de mii de oameni au ramas fara adapost si zeci de sate au fost distruse.
Incendiile de vegetatie din Australia
Un alt fenomen natural care a produs pagube considerabile in ultimul an au fost incendiile de vegetatie care s-au produs in citeva localitati de linga Sydney, Australia. Alerta a fost instituita in Rylstone, Kandos si Clandulla, pe o raza de 170 de kilometric de Sydney, iar flacarile au devastat aproape 1200 de hectare de pamint doar linga Kandos. Incendiile din noiembrie au urmat unui fenomen similar care a avut loc in februarie, cind 173 de persoane au murit prada flacarilor si mii de case au fost distruse in satul Victoria din aceeasi zona.
Prin comparatie cu secolul al XX-lea si inceputul anilor 2000 cind s-au inregistrat catastrofe naturale care au intrat in istorie (Eruptia Vulcanului Krakatoa din 26-27 august 1983 care s-a soldat cu aproximativ 36 000 de victim, Uraganul Katrina care a atins gradul 5 in New Orleans, in 2005 peste 1800 de persoane pierzindu-si viata sau Cutremurul din Sumatra din 2004, in care se estimeaza un cuantum de decese de 230 000 de oameni), anul 2009 a fost unul blind, din acest punct de vedere, desi estimarile specialistilor nu lasa loc de perspective luminoase. Conform altui studiu realizat de ONU, pina in anul 2050, acciditatea oceanelor va creste cu 150%, iar pina in anul 2100 circa 70% din coralii de apa rece, care sunt surse de hrana pentru pestii comercializati la nivel mondial, vor fi expusi actiunii apelor corozive. Oamenii de stiinta au aratat la Copenhaga ca oceanele absorb circa 25% din totalul de dioxid de carbon produs de oameni anual.
(Text reeditat de Raluca Lungu)
Alexandra Panaete
Niciun comentariu