In anul 2009 sportul romanesc a ramas la un nivel mediu in lumea sportului mondial. Rezultatele bune de la handbal, haltere sau tenis de masa au alternat cu performantele negative de la fotbal, tenis de camp si baschet.
Piturca „a murit”! Traiasca Lucescu!
Situatia campionatului intern de fotbal din 2009 nu s-a schimbat cu mult fata de anul precedent, singurele diferente inregistrandu-se in randul scandalurilor dintre conducatorii de cluburi sportive si arbitri. Anul 2009 a debutat cu transferul lui Mirel Radoi de la Steaua la Al-Hilal din ianuarie, pentru 6 milioane de dolari. In martie, Romania a pierdut meciul impotriva Serbiei in cadrul preliminariilor Campionatului Mondial din 2010, ratand astfel sansa de a lua parte la ,,razboiul africanâ€. In urmatoarea luna, romanii au mai pierdut in deplasarea din Austria, rezultat ce a dus la demitarea antrenorului echipei nationale la fotbal, Victor Piturca, inlocuit la sfarsitul lunii aprilie cu Razvan Lucescu.
Unirea, campioana
Luna mai, Unirea Urziceni a produs surpriza fotbalului romanesc, cand a devenit campioana Romaniei si s-a calificat direct in Liga Campionilor. In iunie, Romania, sub comanda lui Razvan Lucescu, a castigat meciul contra Lituaniei. In paralel, CFR Cluj a castigat Cupa Romaniei, o luna mai tarziu adjudecandu-si si Supercupa Romaniei, impotriva Unirii Urziceni. In august au inceput meciurile din Cupele Europene si noua editie a Ligii I, 2009-2010. Rezultatele campionatului intern au facut ca Romania sa fie reprezentata in Liga Campionilor de catre Unirea Urziceni si in Europe League de catre patru echipe: Steaua, Poli Timisoara, CFR Cluj si Dinamo Bucuresti.Romania a inregistrat si doua remize, cu Austria si cu Franta, ultimul meci fiind cel de-al 600-lea pentru nationala Romaniei. In luna octombrie tricolorii au pierdut in fata Serbiei, ratand astfel sansa de a se califica la Campionatul Mondial din Africa 2010. In Cupele Europene, nici una din echipele romanesti nu a reusit calificare in ,,primavara europeanaâ€, cel mai bun rezultat fiind al Unirii Urziceni, care a terminat pe locul trei, intr-o grupa din care mai faceau parte echipe la FC Sevilla , VFB Sttugart si Glasgow Rangers.
Adio Marian Cozma!
In prima luna a anului, Oltchim Ramnicu Valcea s-a calificat in optimile Ligii Campionilor dupa cinci victorii consecutive si o singura infrangere, in timp ce echipa nationala de handbal masculin s-a clasat pe locul 15 la Campionatul Mondial din Croatia. Noua echipe feminine, printre care si Rulmentul Brasov si Otelul Galati, s-au calificat in Cupele Europene in luna februarie. In aceeasi luna, a avut loc incidentul ce a zguduit handbalul romanesc si maghiar: handbalistul roman Marian Cozma a decedat dupa ce a fost injunghiat in Ungaria, unde juca la clubul sportiv Vezsprem.
In luna martie, Oltchim a ajuns in semifinalele Champions League, in aceeasi faza ajungand si Rulmentul Brasov in Cupa Cupelor. In cadrul ultimei competitii, Otelul Galati a fost eliminata in sferturile de finala.
Echipa nationala feminina s-a calificat in luna iunie la Campionatul Mondial, desfasurat in China in luna decembrie. La acest campionat Romania a inregistrat cinci victorii consecutive, dar a pierdut a doua partida din Grupa a II-a – principala, ratand astfel sansa de a accede in una din fazele finale ale competitiei.
Esecuri in tenis, victorii in volei
Luna ianuarie a anului 2009 a debutat cu calificarile schiorilor Szilvester Kozma si Remus Toader la Jocurile Olimpice de Iarna din 2010. In aceeasi luna, la tenis de camp, Andrei Pavel a fost eliminat din primul tur din competitia internationala Australian Open, in timp ce Victor Hanescu, Monica Niculescu si Edina Gallovits au acces in turul urmator, toti trei parasind competitia dupa aceasta faza.
In luna mai, Victor Hanescu si Sorana Carstea au ajuns in optimile competitiei Roland Garros, in timp ce Alexandra Dulgheru a castigat primul turneu WTA la Varsovia. In aceeasi luna, nationala de polo a Romaniei s-a calificat la turneul final dupa ce a trecut de echipa nationala a Muntenegrului.
In luna urmatoare, Sorana Carstea paraseste competitia Roland Garros in sferturi, timp in care la Wimbledon au participat sapte tenismeni romani. Echipa nationala de polo a castigat turneul de la bazinul Dinamo, reusind sa invinga Ungaria dupa 35 de ani.In tenis, din opt sportivi romani inscrisi pe tabloul principal de la US Open, singura performanta notabila a fost a Soranei Carstea, care a ajuns in turul al treilea.
Echipa feminina de popice, Conpet-Petrolul Ploiesti, a ocupat locul II la Cupa NBC de la Apatin-Serbia. Electromures Romgaz Tg. Mures, campioana Romaniei la popice din 2008, a prins treapta a treia a Cupei Mondiale desfasurata la Budapesta.
Echipa de volei masculin, Tomis Constanta, a castigat in octombrie pentru a sasea oara consecutiv Cupa Romaniei, in timp ce in competitia feminin, trofeul a fost adjudecat de Dinamo Bucuresti, o zi mai tarziu.
In noiembrie, nationala Romaniei de polo a participat la o noua editie a Ligii Mondiale, in timp ce campioana Romaniei, CS Oradea, a acces in optimile Ligii nationale europeane. Anul 2009 s-a incheiat cu victoria lui Catalin Gard, in tenis, care s-a impus la Turneul Futures de la Santo Domingo , intrecandu-l in finala pe reprezentantul gazdelor Victor Estrella.
Medalii si premii
In 2009 au existat si sportivi care au facut performanta notabile:
– Campioana olimpica la maraton, Constantina Dita, a primit Premiul National pentru Sport din partea Comitetului Olimpic si Sportiv Roman;
– Medalia de bronz pentru Alina Dumitru la Campionatul European de Judo de la Tbilisi
– Mircea Lucescu si Razvan Rat au fost decorati cu Steaua Romaniei si Meritul Sportiv clasa a II-a in urma castigarii Cupei UEFA;
– Medalia de bronz pentru Camelia Potec la Campionatul Mondial de Inot de la Roma;
– Medalia de bronz la Campionatul Mondial de Kaiac-Canoe de la Damforth – Canada pentru echipajul format din Catalin Costache, Silviu Simioncencu, Andrei Cuculici, Iosif Chirila;
– Medalia de bronz la Campionatul Mondial de atletism de la Berlin pentru Nicoleta Grasu;
– Doua medalii de argint la Campionatul Mondial de canotaj de la Poznan obtinute la dublu rame fara carmaci pentru Camelia Lupascu si Nicoleta Albu si de echipajul feminin de 8+1;
– Daniela Dodean si Elizabeta Samara au castigat medalia aur la Campionatul European de tenis de masa de la Stuttgart;
– Nationala feminina de baschet a Romaniei a ocupat primul loc la Jocurile Francofoniei de la Beirut;
– Scrimerul Rares Dumitrescu obtine argint la Cupa Mondiala din Antalya si medalia de aur pe echipe impreuna cu Tiberiu Dolniceanu (foto), Florin Zalomir si Cosmin Hancianu;
– Emanuel Gyenes a ocupat primul loc la clasa Productie a Raliului Marocului, devenind primul motociclist roman invingator la o competitie mondiala clasica.
(Text reeditat de Gianina Petruca)
Paul Balhuc
Niciun comentariu