Incepand cu anul 2012-2013, taxele de scolarizare de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi vor creste, pana la nivelul finantarii bugetare acordate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Daca la Facultatea de Chimie, taxa pentru anul de studiu 2011-2012 a fost de 1600 de lei, iar pentru un student bugetar, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului cheltuia 2.400 de lei, de anul urmator, taxa de studiu pentru cei inmatriculati in anul I va ajunge la nivelul acestui plafon de finantare de la bugetul de stat. Studentii care sunt in anii II si III de studiu, in regim «cu taxa», vor plati in continuare aceeasi suma, taxa cu care si-au inceput studiile.

”Este firesc, si legea stipuleaza aceasta obligatie, de a avea taxe de studii cel putin la nivelul finantarii bugetare, tine de o corectitudine a alocarii resurselor publice. Contribuabilul nu are obligatia in mod absolut, ca un criteriu presabilit, metafizic, sa sustina orice tip de educatie universitara. E firesc ca taxele de studiu sa fie la nivelul finantarii bugetare. Apoi, nu poti sa schimbi regulile jocului in timpul jocului, deci, o data ce ai stabilit o taxa de studiu acum doi ani, sau trei ani, pentru studentii care sunt in curs nu o mai poti schimba, nu e corect. Dar pentru cei care vor fi inscrisi in anul academic 2012-2013, sigur ca taxa de studiu va fi la nivelul finantarii bugetare. Vi se pare corect sa finantam din bani publici studenti cu taxa? Nici invers nu este corect”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Isan, rectorul UAIC.

Rectorul UAIC a dat exemplul Coreei de Sud, care a introdus, inca din anii ’50, taxa generala de studii, ce se ridica, in 2008-2009, la suma de 8.500 de dolari pe an. Prof. univ. dr. Vasile Isan a explicat ca studentii sud-coreeni pot sa urmeze studiile universitare contractand un credit de la banci specializate, pentru a-si plati taxa, iar banii ii inapoiaza imediat ce au un loc de munca stabil, cu un venit suficient de mare pentru a se intretine. Pe de alta parte la universitatile din Coreea de Sud, studentii care se remarca prin rezultate foarte bune primesc granturi de la buget, insa fiind in contiuare obligati sa-si plateasca taxa.

”De burse se bucura cei mai buni, iar credite pot lua toti. Gratuitatea asta, in general, nu este corecta, pentru ca resursele publice nu ni se cuvin la modul absolut, si in al doilea rand, se spune ca tot ceea ce nu platesti nu pretuiesti indeajuns, intr-un fel sau altul”, a subliniat rectorul de la ”Cuza”.

Cuantumul noii taxe de studiu de la toate cele 15 facultati ale UAIC va fi afisat in urmatoarele zile, pe site-ul www.admitere.uaic.ro al Universitatii ”Alexandru Ioan Cuza”.

Laura-Elena Bejinariu