Ieri, 9 decembrie, de la ora 13.00, in Sala Studio Teatru a avut loc spectacolul atelier – „O cautare a sensurilor traditiilor de iarna: Chiraleisa, Leisa!”, organizat de Departamentul de Teatru al Universitatii de Arte „George Enescu” Iasi (UAGE). Manifestarea a fost sustinuta de actori- masteranzi de la specializarea Artele Spectacolului de Teatru a UAGE in colaborare cu Ansamblul „Teodor Burada” al Facultatii de Interpretare Muzicala coordonat de lector univ.dr. Cipria Chitu. La spectacol au participat profesori, studenti dar si un grup de straini.
Cuvatul de deschidere i-a apartinut conf. univ .dr. Doina Anca Ciobotaru, regizor si scenograf a spectacolului care a mentionat ca „in traditia poporului roman exista un sir lung de obiceiuri vechi, ritualice pe care mastranzii de la specializarea Artele spectacolului vor incerca, prin acest spectacol, sa descifreze forta dramatica a textului popular. Spectacolul este o provocare si un dar pentru dumneavoastra.”
Spectacolul a debutat cu intonarea, dintr-o camera alaturata, a strigarii de Boboteaza: „chiraleisa, chiraleisa!” Apoi a urmat un moment de tacere, stigandu-se luminile, iar pe scena au aparut cateva fecioare care au facut un descantec pentru ursit, folosind un bol in care era grau si pe care il framantau cu mainile. Dupa acest moment, pe usa de intrare in sala, a venit, fulgerator, cu o sabie in mana, Irod, care si-a exprimat furia ca nu a putut sa-l prinda si omoare pe Iisus. In spatele lui, pe scena, au intrat strigoi blestemandu-l si care aveau chipurile acoperite cu masti. Ei reprezentau pruncii pe care i-a ucis acesta. In timp ce strigoii il blestemau pe scena apare o fata imbracata in negru care a interpretat un cantec de jale blestemand moartea.
In a doua parte a spectacolului membri ai ansamblului „Teodor Burada” au intrepretat o cantare bisericeasca „Irod in gand si-a pus”. Impreuna cu fetele acestia au intrepretat ulteriori si o serie de colinde printre care: „Buna seara om sarac”, „Ziurel de ziua” si „Leru-i, ler”.
Momentul urmator a constat in punerea in scena a jocului caprei. Acesta a inceput printr-un dans in cerc a caprei si a ursarilor. O tiganca a deocheat capra, asa ca aceasta tragea sa moara. In timp ce toti o jeleau apare in scena o cucoana, negustoreasa de piei, care s-a oferit sa cumpere, pe 10 lei si doua masuri de grau capra moarta. In timp ce negociau targul a aparut, alaturi de ei, Baba Doftoroaia care s-a oferit sa o insanatoseasca pe capra. Ea a facut un descantec pentru deochi folosind busuioc si o salba. Imediat capra si-a revenit si s-au prins cu totii intr-un dans salbatic.
La finalul spectacolului Doina Anca Ciobotaru a tinut sa le multumeasca tuturor pentru implicare si daruire mentionand ca „spectacolul este o provocare pentru cei mai in varsta dintre dumneavoastra si poate, la anul, va veti alatura acestui proiect, poate vom descoperi astfel o alta descifrare a textului popular.”
Elena Margheoalei
Niciun comentariu