Ieri, 23 octombrie a.c., a avut loc in Sala Studio- Teatru a Universitatii de Arte”George Enescu” Iasi(UAGE) o dezbatere pe tema „Cum privim tentatiile din viata noastra!”.Actiunea a fost organizata de Centrul Regional Antidrog Iasi in colaborare cu TVR Iasi, Institutia Prefectului Iasi si Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa” Iasi.La eveniment au fost prezenti comisarul Ichim Romica de la Centrul Antidrog, Alexander Rubel – director al Institutului de Arheologie Iasi si director voluntar al Centrului Cultural German, profesori, dar si studenti de la diferite universitati.
Cuvantul de deschidere a apartinut comisarului Ichim Romica de la Centrul Antidrog care a mentionat ca:”incepand de astazi incercam prin aceste actiuni sa aducem in fata voastra oameni, din diferite domenii, pentru a va arata si altfel de modele decat cele pe care „societatea” vi le ofera. Vom culege cate o idee, din acest experiente pentru a va ajuta pe voi”.
A urmat apoi Alexander Rubel care si-a inceput discursul cu o prezentare a vietii lui. Inca de la inceput a tinut sa precizeze ca a fost o fiinta privilegiata: „am avut un mare avantaj ca am provenit dintr-o familie instarita ( tatal magistrat iar mama profesoara) avand mai usor posibilitatea de a ma ridica si reusi ca om. Insa indiferent de background trebuie sa fii raspunzator pentru ceea ce esti”. A recunoscut ca a fost un elev destul de lenes care a facut doar lucrurile ce i-au placut:”pentru mine nu a contat faptul de a-mi gasi ceva de munca ci a face un lucru care sa ma reprezinte. In Romania a ajuns dupa ce si-a terminat doctoratul fiind liderul unui grup de tineri arheologi de la Universitatea „Al.I.Cuza” Iasi la o sapatura, undeva in judetul Constanta. In continuare, Alexander Rubel a vorbit despre esecuri si reusite: „la viata mea nu am trait experiente neplacute care sa ma marcheze, insa ca sa nu trec peste acest aspect as putea spune ca am avut o experienta neplacuta chiar acum recent cand mi-a fost respins un proiect iar in ceea ce privesc reusitele sunt doua cu care ma mandresc: familia si cartile mele”.
Comisarul Ichim Romica a intervenit spunand ca:”nu facem intalnirile acestea doar de dragul de a face ceva, incercam prin povestile acestea de viata sa va oferim exemple care sa va faca sa reflecatati asupra acestei probleme”. Acesta i-a invita pe cei din sala sa adreseze intrebari profesorului Rubel in cea de-a doua parte a discutiei. Intre timp in sala au fost impartiti fluturasi pe care cei prezenti puteau adresa intreba si lasa si un numar de contact.
„Am muscat si eu in studentie din fructul interzis”
Cea de-a doua parte a intalnirii a fost un interactiva, cei din sala avand posibilitatea de a adresa intrebari. O eleva l-a intrebat pe profesor dacare are vreun viciu. Acesta a raspuns foarte jovial ca da,”imi plac berea si vinul insa cu masura. Nu pot spune ca nu am avut de-a face si cu drogurile ilegale, in studentie la o intalnire cu mai multi colegi am fumat marijuana si am baut o substanta, semana cu cacaua, de la care mi s-au facut ochii cat cepele si care nu m-au facut sa ma simt diferit, mai fericit, din contra mi-au facut rau. Nu ma feresc sa recunosc ca da, am muscat si eu in studentie din marul interzis.” Au urmat intrebari cu caracter personal despre modelele pe care le-a avut in vizor in formarea sa: „sunt multi cei care mi-au dat cate un punct de reper insa familia si profesorii au avut aae mai mare influenta asupra mea”. Spre final final profesorul Rubel a concluzionat ca: „fara o schimbare in mentalitatea romaneasca atat de inradacinata, de sute de ani, nu vom putea face nimic pentru o viata mai buna, pentru a-i ajuta pe copii care au probleme. Vom asista la prabusirea, treptata, a unei societati cu potential dar fara initiativa”.
Elena Margheoalei
Paula Puica
Niciun comentariu