Ieri, 11 octombrie a.c., in Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” Iasi (UAIC) a avut loc un recital de vioara sustinut de violonistul Alexandru Tomescu. Evenimentul a facut parte din seria de manifestari organizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in colaborare cu UAIC si marcheaza implinirea a 131 de ani de existenta a bancii.
Alexandru Tomescu a interpretat in fata audientei formate din profesori si studenti de la UAIC, dar si reprezentanti ai BNR-ului, 12 Capricii pentru vioara solo din cele 24 de Capricii ale lui Niccolo Paganini. „Dupa cum se stie «Capriciile» lui Paganini reprezinta una din cele mai grele partituri pentru vioara scrise vreodata in care intalnim toate tehnicile de virtuozitate ce au obsedat generatii intregi de compozitori precum Liszt sau Brahms”, a explicat violonistul.
Pe parcursul recitalului acesta a vorbit publicului despre istoria si legendele din spatele operei lui Paganini. Cu privire la pasiunea sa pentru muzica, Tomescu a comparat universul muzical cu senzatia pe care o are omul atunci cand face bungee jumping: „De fiecare cand pregatesc capriciile lui Paganini ma incearca o senzatie de pericol iminent. Stiut este ca acestuia ii placea sa se joace foarte mult cu vioara, astfel incat intr-una dintre compozitii apare legenda magarului. Mai exact Paganini introduce sunete care redau cimpoiul, flautul si chiar ragetul unui magar”, a mai precizat acesta. Tomescu a mai fost sustinut si in alte 14 orase din Romania, in luna mai. Violonistul va sustine acelasi recital si Noua Zeelanda, peste o luna.
Cu privire la activitatile BNR, Mircea Muresan, Director Adjunct Directia Comunicare a precizat ca „sustinerea valorilor romanesti si europene a fost si este o preocupare importanta pentru Banca Nationala a Romaniei, reflectand implicarea acestei institutii in domeniul responsabilitatii sociale. Anul trecut Banca Nationala a sarbatorit 130 de ani de existenta si, cu acest prilej, am initiat proiectul «Zilele Culturale ale Bancii Nationale a Romaniei», proiect inspirat din colaborarea cu Banca Centrala Europeana din anul 2009, cand Zilele Culturale ale BCE, valorile culturale romanesti au fost prezentate publicului din Frankfurt si din imprejurimi”. Printre evenimentele organizate de BNR in colaborare cu UAIC s-a regasit si conferinta dedicata „Zilelor portilor deschise pentru studentii economisti”.
Adriana Danila
Giorgiana Astefanei
Niciun comentariu