(LIFE, 15.00) CCF–PREMIERA- MON ISMENIE/ La Centrul Cultural Francez va avea loc premiera piesei de teatru „Mon Ismenie”, realizata de studentii francofoni ai Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, Iasi
(CUZANET, Iasi, 24 martie) Azi, 25 martie a.c., incepand cu 19:30, in Sala B. Fondane, a Centrului Cultural Francez, Filiala Iasi va avea loc premiera piesei de teatru „Mon Ismenie”, realizata de trupa studentilor francofoni „Pluriel”, de la Facultatea de Litere a Univeristatii Alexandru Ioan Cuza” (UAIC). In piesa vor juca opt actori care sunt studenti, masteranzi si doctoranzi ai universitatii.
Piesa a fost scrisa de autorul francez Eugene Labiche. Regia piesei apartine actritei Irina Cretu, de la Teatrul National „Vasile Alecsandri”, Iasi, indrumatorul trupei fiind Laurent Duminy, lector la catedra de limba franceza, la Universitatea „Al. I. Cuza”, Iasi care joaca rolul tatalui in piesa de teatru.
"Piesa este o comedie. Este vorba despre un tata posesiv, care nu este de acord ca fiica lui sa se casatoreasca. De aici vine si numele „Mon Ismenie”. Actiunea se petrece intr-o zona de provincie din Franta, iar la casa lor se perinda tot felul de petitori. Tatal fiind foarte posesiv, le gaseste petitorilor tot felul de defecte, cu care sa-i indeparteze, sa-i alunge. Ii pune asadar intr-o lumina proasta. Intr-o dimineata vine un pretendent de la Paris. Dupa ce tatal incearca sa-i intinda curse, rateaza, iar fiica lui se marita, cu ajutorul matusii ei, care era fata batrana si voia s-o vada macar pe ea la casa ei. Piesa se termina cu scena maritisului", a spus Alexandru Iosub, actorul care interpreteaza rolul petitorului parizian.
Piesa va fi filmata, iar CD-ul si fotografiile vor fi trimise in Franta, Belgia si Maroc, pentru participarea la diverse festivaluri de teatru. Saptamana aceasta va fi trimis in Maroc dosarul de candidatura, pentru participarea la Festivalul International de Teatru “Cassablanca” din luna iulie a acestui an.
Evenimentul face parte din ciclul de manifestari, dedicate Zilelor Francofoniei (26-27 martie a.c.)/ Catalina Caragea
Niciun comentariu